Vikend post: Pita od jabuka i badema
17:03Slatko, slatko, slaaatkooooo!! :D
Kako je već krenula sezona jabuka, bilo bi šteta ne iskoristiti ih i napraviti jednu finu pitu!
Sastojci:
- za tijesto:
- 200 g glatkog brašna,
- 75 g smeđeg šećera,
- 100 g maslaca,
- 1 žumanjak,
- 1 žličica praška za pecivo,
- 2 žlice limunovog soka,
- prstohvat soli,
- 2 žlice džema od marelice.
- za nadjev:
- 120 g maslaca,
- 100 g šećera u prahu,
- 2 jaja,
- 1 bjelanjak,
- 120 g mljevenih badema,
- 2 žlice glatkog brašna,
- 2 žlice limunovog soka,
- ½ žličice đumbira u prahu
- 1 žlica cimeta u prahu,
- 2 jabuke (+ostatak limunovog soka).
Priprema:
1. Za tijesto - Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto te dodati maslac narezan na tanke šnitice. Sve to dobro rukama pomiješati i "drobiti" kako biste dobile mrvičastu smjesu. Dodati limun i žumanjak, a potom tu smjesu brzo rukama zamijesiti, formirati kuglicu, omotati je plastičnom folijom i staviti na pola sata u hladnjak.
2. Nakon što se tijesto odmorilo, razvaljati ga ili rukama utisnuti u kalup za tart/pitu i podignuti ivice. Tijesto pečemo u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 12 minuta. Ohlađeno prhko tijesto premažemo džemom.
3. Maslac (sobne temperature) i šećer pjenasto izmiješmo, dodamo jaja, a zatim limun, cimet, đumbir i brašno. Na kraju umiješajte bademe. Nadjev stavite preko prhkog tijesta.
0 komentari