Vikend post: Pita od bundeve
00:50
Vjerujem da buču ne spremate često i da će vam se svidjeti ova neuobičajena pita. Kod mene je nestala doslovce u hipu, a i tko nije znao točno o kakvoj je piti riječ, nije mogao sam dokučiti da je bundeva u pitanju ;) Pretpostavljam da ste se sada preko blagdana zasitile kojekakvih kolačića, ali vjerujem da ste raspoložene za još jednu slatku poslasticu ;)
Sastojci:
Tijesto
Nadjev
1. Pomiješati sve suhe sastojke za tijesto te dodati maslac narezan na tanke šnitice. Sve to dobro rukama pomiješati i "drobiti" kako biste dobile mrvičastu smjesu.
2. Dodati limun i žumanjak, a potom tu smjesu brzo rukama zamijesiti, formirati kuglicu, omotati je plastičnom folijom i staviti na pola sata u hladnjak.
3. Narezati bundevu na kriške i staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta.
4. Pustiti pečenu bundevu da se malo ohladi i potom pomoću štapnog miksera napraviti pire.
5. U posebnoj zdjelici umutiti jaja i pomiješati ih s krem sirom. Koristiti pjenjaču kako bi se jaja što bolje stopila sa sirom.
6. U pire od bundeve dodati preostale sastojke i jaja pomiješana sa sirom. Miješati kuhačom.
- 200 g glatkog brašna
- 75 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žumanjak
- 1 žličica praška za pecivo
- 2 žlice limunovog soka
- prstohvat soli
Nadjev
- 700 g bundeve
- 180 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 1 1/2 žličica đumbira
- 1/2 žličica muškatnog oraščića
- 3 jaja
- 200 g krem sira (Philadelphia ili slično)
2. Dodati limun i žumanjak, a potom tu smjesu brzo rukama zamijesiti, formirati kuglicu, omotati je plastičnom folijom i staviti na pola sata u hladnjak.
3. Narezati bundevu na kriške i staviti peći u pećnicu na 200 stupnjeva 25 minuta.
4. Pustiti pečenu bundevu da se malo ohladi i potom pomoću štapnog miksera napraviti pire.
6. U pire od bundeve dodati preostale sastojke i jaja pomiješana sa sirom. Miješati kuhačom.
7. Nakon što se tijesto odmorilo, razvaljati ga ili rukama utisnuti u kalup za tart/pitu.
8. Na tijesto dodati nadjev. Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva te peći otprilike 50 minuta, ovisno o jačini pećnice.
I kolačić je gotov, spreman za papanje :D.
Kako vam se svidjela ova pita? Jeste li je i same već spremale? :)
U sljedećem Vikend postu petkom očekuje vas jedna kanadska nacionalna slana poslastica, tako da svakako pratite The Meadow of Beauty blog ;).
Pusa svima iiiii dobar tek :*
8 komentari
Joj ja bundevu ne volim nikako :) dok s druge strane tikve obozavam, preslatka mi je I ne pase mi. Ali kolac izgleda odlicno
OdgovoriIzbrišiHvala :). Baš je izvrsna ova pita, ima nekako meden okus, ma savršena. Ne znam točno na što si mislila, vjerojatno na baš neku određenu sortu, jer bundeva, buča ili tikva su ti jedno te isto ;).
Izbrišiovo sigurno pečem :D obožavaaam bundevu, baš sam neki dan jela juhu od nje :D
OdgovoriIzbrišiimam napokon ovakav kalup za pite pa probam :D
Onda definitivno moraš probati :). Mislim da ćeš biti oduševljena :).
IzbrišiMoram priznat da sam od bundeve samo krem juhu jela, nekako i nije baš popularna namirnica u mom kraju... voljela bi i ovako slatke varijante probat , da mi ih netko spremi lol
OdgovoriIzbrišiPa u biti nije niti u mom kraju nešto popularna, ali sam ja zapela za nju u zadnje vrijeme, jer više stvarno ne znam što bih više pripremala, a da se ne vrtim stalno u krug. Promjene su dobrodošle s vremena na vrijeme ;). Haha, onda pod hitno moraš nekoga nagovoriti da te počasti pitom ;).
Izbrišiovo spremam za neke buduće prilike, obavezno ću probati :D
OdgovoriIzbrišiSlobodno podijeli slikicu kad pripremiš ovu divoticu ;). Nadam se da ćeš biti jednako zadovoljna pitom kao i ja :).
Izbriši