Vikend post: Krem juha od bundeve

00:01

Iako je Halloween iza nas, sezona bundeva još uvijek traje i zato ovaj put skuhajte malo drugačiju krem juhu. - krem juhu od bundeve :). Ja sam velik ljubitelj krem juhica i nema tog povrća od koje je nisam radila ;) Juha od bundeve je specifično slatkastog okusa, ali vrlo ukusna i predivne je boje.

Postoji nekoliko sorti bundeve/buče/tikve/tikvanje  i sve su različitog oblika i boje, ali karakteristično slatkog okusa. Dugog su roka trajanja i koriste se za kolače, pekmeze, juhe, variva ili se mogu peči same u slatkoj ili slanoj varijanti. Bundeve su odlične za prehranu jer su prepune vitamina A, B6, C i E. One su bogate željezom, magnezijem, dijetalnim vlaknima i imaju vrlo nizak udio masnoća. Izuzev mesa bundeve od kojeg se rade razne delicije, od bundeve se koriste i koštice kao zdrava grickalica ili dodatak salati ili juhama te za izradu bučinog ulja.

Ukoliko se odlučite kušati je, slijedite sljedeće vrlo jednostavne korake :)



Sastojci:

  • 700 grama bundeve
  • 3 mrkve
  • 1 luk
  • 1 povrtna kocka
  • 1/2 čvrstog jogurta
  • muškatni oraščić
  • majčina dušica
  • timijan
  • papar




Priprema:

  1. Narezati bundevu i mrkvu na manje komadiće.
  2. Usitniti luk i prepržiti na ulju dok ne postane staklast.
  3. Potom dodati povrće, dobro promiješati i dinstati na laganoj vatri 5 minuta.
  4. Dodati 600 ml vode tek toliko da prekrije povrće i poklopiti.
  5. Kuhati na srednje jakoj vatri otprilike 15-ak min dok povrće u potpunosti ne omekani. Probati vilicom.
  6. Dodati povrtnu kocku i kuhati još 5 minuta.
  7. Maknuti zdjelu s vatre i štapnim mikserom usitniti povrće dok se ne pretvori u pire.
  8.  Vratiti zdjelu na vatru, ukoliko je pregusta juha dodati još 100 ml vruće vode. Dodati pola žličice timijana, pola majčine dušice i 1/4 žličice muškatnog oraščića. Popapriti po želji.
  9. Kuhati još cca 3 min dok juha ponovno ne zakipi. Ugasiti vatru i zatim umješati pjenjačom 1/2 čvrstog jogurta .
  10. Juhu možemo poslužiti s dodatkom bučinog ulja ili krušnim krutonima.

Dobar tek! :)

Volite li i vi krem juhe? :)


You Might Also Like

12 komentari

  1. Moja prva krem juha bila je od mrkve, oduševila me, postupak i začini su gotovo isti. Nakon toga više ju nisam radila, uopće ne znam zašto, svima se svidjela! Baš mi je drago što si me podsjetila na jednostavnost pripreme domaćih krem juha!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ooo super :) Nadam se da ćeš se ponovno latiti pripremanja domaćih juhica :) Juha od mrkve - odličan izbor i sama je jako volim, pogotovo ako je još u kombinaciji s puno češnjaka :)

      Izbriši
  2. Ajme, čitam ovo u 1 ujutro i sad sam toliko gladna i želim si skuhati juhu od bundeve. Obožavam juhu od bundeve, pogotovo od hokaido tikve <3

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha, obožavam ovakve komentare! :D I samoj mi je tako, čim pročitam nešto o hrani ili vidim fotografiju, odmah se glad javlja :D Ja možda čak više volim juhu od tikvica, pogotovo uz dodatak limuna ili feta sira..mmm..perfect :D Nadam se da si se počastila juhicom, bez obzira na vrijeme ;)

      Izbriši
  3. Tek sam nedavno prvi put jela ovu juhu sa sjemenkama od budeve unutra, bila je prefina, kao neko varivo, bas ju mogu zasebnu jesti a ne samo kao predjelo :D sad dok sam citala post sam se sjetila tog finog okusa i opet mi se jede :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, baš je poput variva, poprilično zasitna i stvarno preukusna :) Taj njen specifičan okus mi je fantastičan, malo neuobičajena slatkoća i nije usporediv s nijednom drugom juhicom. Nadam se da ćeš i sama uskoro posegnuti za kuhačom i složiti si tu finu juhu ;)

      Izbriši
  4. Njam :D Obožavam krem juhe i bundeve volim na sto načina, tako da ću ovo isprobati prvom prilikom :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Baš me vesele svi komentari na ovu juhicu :) Malo odmaka od standarda ;) i probaj juhu, sigurno će ti biti odlična :)

      Izbriši
  5. Zvuči super :) ja volim krem juhe, a volim i stvari od bundeve :) ako vec nisi, probaj napraviti pitu od bundeve, onu poznatu pumpkin pie, odlična je :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hvala na preporuci :) taman još imam jednu manju bundevu, mogla bih napraviti pitu :) nisam je još probala..definitivno moram što prije ;)

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images