Vikend chef gost: Orzotto s piletinom
00:11
Danas s nama ponovno kuha moja draga prijateljica Petra :). Uživajte u čitanju i u pripremi ovog divnog ručka ;)!
Orzotto je,
najjednostavnije rečeno, rižot koji umjesto riže kao glavni sastojak sadrži ječam. Volim
ovaj talijanski naziv jer mi je jako simpatičan, a nemam pojma kako bi se to
moglo reći u Hrvatskoj verziji - ječot možda :D. Zvuči malo blesavo ;).
Dakle, ječam
je vrlo zdrava namirnica, i po meni bijela riža mu nije niti do koljena. S
obzirom da obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju razine
kolesterola u krvi, a uz to sadrži dosta vitamina A, D, E, veće količine
Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotensku kiselinu, a od
minerala kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod, nije
čudno da su ga u svojoj prehrani koristili i gladijatori. Stari Grci su ga
smatrali darom božice Demetre, „majke žita“, te su joj stoga posvećivali
ječmene kolače.
Nažalost,
kao i sve visokovrijedne namirnice, pojavom masovnog uzgoja bijele riže,
pšenice i krumpira, tako i ječam pada u zaborav te ga se nepravedno proglašava
hranom za siromahe.
Međutim, u
zadnjih petnaestak godina, ljudi sve više postaju svjesni prirodne prehrane, te se na
naše stolove vraćaju heljda, raž, proso, zob i naravno ječam.
Potrebni sastojci:
- 300 g pilećih prsa, izrezanih na kockice,
- pola šalice ječma ( to je čak i malo previše, ali ako imate gladne kućne ljubimce po kući kao ja, neće se baciti :D),
- povrće po želji - ja sam stavila samo mrkvu, mladi luk i češnjak, odlično ide i poriluk,
- začini; sol, papar, parmezan - po želji, ja sam koristila i svoju mješavinu sjemenki lana i prepečenog sezama koju držim u mlincu pa meljem svježe u jelo.
Priprema:
1. Narežemo povrće na komadiće. Ječam
stavimo u cjedilo i isperemo vodom te ga stavimo kuhati zajedno s malo
soli. Kuha se oko 30 - 45 min ovisno o vrsti. Kako bi se vrijeme kuhanja skratilo,
može ga se unaprijed i namočiti.
2. U tavi
prodinstamo luk, poriluk, češnjak, ubacimo meso i pustimo da krčka (inače ja meso uvijek prvo
začinim solju i paprom pa tako malo odstoji prije pripreme). U ovom slučaju,
mrkvu sam naribala pa joj je tako bilo potrebno manje vremena da se skuha, a i
ukusnije je.
Od božice
Demetre, ravno na naš stol....
Nadamo se da ćete se okušati u pripremi ovog jela! Da li ste već probale ovu verziju rižota ili ste pobornice klasičnije izvedbe? :)
Dobar tek žele vam Marina i Petra! :*
P.S. - Vintage Getaway darivanje traje do 4. veljače tako da svakako kliknite na link i sudjelujte u darivanju ;)
P.S. - Vintage Getaway darivanje traje do 4. veljače tako da svakako kliknite na link i sudjelujte u darivanju ;)
10 komentari
Odmah ogladnim gledajuci ove slike :) Obozavam raditi rizoto, a u zadnje vrijeme sam luda za porilukom :) ovo mi zvuci ko oblicna i zdrava altrrnativa rizotu tako da cu svakako probati napraviti :)
OdgovoriIzbrišiZnači, ovo je idealna kombinacija za tebe ;). Da, orzotto je zdravija verzija, a opet jednako ukusna kao i klasični rižoto ;). Probaj definitivno, nadam se da će ti se svidjeti :).
IzbrišiUuuuu, ovo ću da isprobam, volim sve sa piletinom :D
OdgovoriIzbrišiProbaj, stvarno je izvrsno! :)
IzbrišiVolim rižoto kombinacije pogotovo s piletinom (crveno meso ne jedem :D) tako da ću ovo sigurno isprobati :)
OdgovoriIzbrišiVjerujem da će ti se svidjeti ovaj, pomalo neobičan, recept ;).
Izbrišiopet odličan recept <3 djeluje jako hranjivo, ukusno
OdgovoriIzbrišiisprobam svakako :*
Da, stvarno je izvanredno! Probaj, vjerujem da će ti biti jako ukusno :).
IzbrišiNapokon post o zdravoj prehrani, jako sam za takve postove! Samo tako nastavi, svaka čast :)
OdgovoriIzbrišipogledaj moj blog, ako imaš vremena: candymakeupgirl.blogspot.com
Drago mi je što ti se sviđa ovaj recept :*. Evo, odmah ću "baciti oko" na tvoj blog ;).
Izbriši