Vikend chef gost: Orzotto s piletinom

00:11

Danas s nama ponovno kuha moja draga prijateljica Petra :). Uživajte u čitanju i u pripremi ovog divnog ručka ;)!

Orzotto je, najjednostavnije rečeno, rižot koji umjesto riže kao glavni sastojak sadrži ječam. Volim ovaj talijanski naziv jer mi je jako simpatičan, a nemam pojma kako bi se to moglo reći u Hrvatskoj verziji - ječot možda :D. Zvuči malo blesavo ;).

Dakle, ječam je vrlo zdrava namirnica, i po meni bijela riža mu nije niti do koljena. S obzirom da obiluje nezasićenim masnim kiselinama koje smanjuju razine kolesterola u krvi, a uz to sadrži dosta vitamina A, D, E, veće količine Vitamina B12 (koji je inače rijedak u biljkama), pantotensku kiselinu, a od minerala kalij, magnezij, cink, željezo, fosfor, kobalt, fluor i jod, nije čudno da su ga u svojoj prehrani koristili i gladijatori. Stari Grci su ga smatrali darom božice Demetre, „majke žita“, te su joj stoga posvećivali ječmene kolače.

Nažalost, kao i sve visokovrijedne namirnice, pojavom masovnog uzgoja bijele riže, pšenice i krumpira, tako i ječam pada u zaborav te ga se nepravedno proglašava hranom za siromahe.
Međutim, u zadnjih petnaestak godina, ljudi sve više postaju svjesni prirodne prehrane, te se na naše stolove vraćaju heljda, raž, proso, zob i naravno ječam.



Potrebni sastojci:
  • 300 g pilećih prsa, izrezanih na kockice, 
  • pola šalice ječma ( to je čak i malo previše, ali ako imate gladne kućne ljubimce po kući kao ja, neće se baciti :D),
  • povrće po želji - ja sam stavila samo mrkvu, mladi luk i češnjak, odlično ide i poriluk,
  • začini; sol, papar, parmezan - po želji, ja sam koristila i svoju mješavinu sjemenki lana i prepečenog sezama koju držim u mlincu pa meljem svježe u jelo.
Na slici je i vrhnje za kuhanje, ali na kraju ga nisam stavila. Također tko voli, može ići i bijelo vino, slanina, u biti sve kao kad radimo omiljeni rižot.


Priprema:

1. Narežemo povrće na komadiće. Ječam stavimo u cjedilo i isperemo vodom te ga stavimo kuhati zajedno s malo soli. Kuha se oko 30 - 45 min ovisno o vrsti. Kako bi se vrijeme kuhanja skratilo, može ga se unaprijed i namočiti.



2. U tavi prodinstamo luk, poriluk, češnjak, ubacimo meso i pustimo da krčka (inače ja meso uvijek prvo začinim solju i paprom pa tako malo odstoji prije pripreme). U ovom slučaju, mrkvu sam naribala pa joj je tako bilo potrebno manje vremena da se skuha, a i ukusnije  je.




 3. Dakle, kad je meso i povrće gotovo, dodamo ječam. Pustimo još malo da se okusi prožmu, dodamo po potrebi začine i parmezan (sjemenke tko što voli) i to je to :).







Od božice Demetre, ravno na naš stol....




Nadamo se da ćete se okušati u pripremi ovog jela! Da li ste već probale ovu verziju rižota ili ste pobornice klasičnije izvedbe? :)


 Dobar tek žele vam Marina i Petra! :*

P.S. - Vintage Getaway darivanje traje do 4. veljače tako da svakako kliknite na link i sudjelujte u darivanju ;)

You Might Also Like

10 komentari

  1. Odmah ogladnim gledajuci ove slike :) Obozavam raditi rizoto, a u zadnje vrijeme sam luda za porilukom :) ovo mi zvuci ko oblicna i zdrava altrrnativa rizotu tako da cu svakako probati napraviti :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Znači, ovo je idealna kombinacija za tebe ;). Da, orzotto je zdravija verzija, a opet jednako ukusna kao i klasični rižoto ;). Probaj definitivno, nadam se da će ti se svidjeti :).

      Izbriši
  2. Uuuuu, ovo ću da isprobam, volim sve sa piletinom :D

    OdgovoriIzbriši
  3. Volim rižoto kombinacije pogotovo s piletinom (crveno meso ne jedem :D) tako da ću ovo sigurno isprobati :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Vjerujem da će ti se svidjeti ovaj, pomalo neobičan, recept ;).

      Izbriši
  4. opet odličan recept <3 djeluje jako hranjivo, ukusno
    isprobam svakako :*

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Da, stvarno je izvanredno! Probaj, vjerujem da će ti biti jako ukusno :).

      Izbriši
  5. Napokon post o zdravoj prehrani, jako sam za takve postove! Samo tako nastavi, svaka čast :)




    pogledaj moj blog, ako imaš vremena: candymakeupgirl.blogspot.com

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Drago mi je što ti se sviđa ovaj recept :*. Evo, odmah ću "baciti oko" na tvoj blog ;).

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images