Vikend chef gost: Limunasta pita od jabuka

00:58

Iako je blagdansko vrijeme, nadam se da se niste zasitile kolače te da biste rado papale još nešto slatko ;). Današnji suuuuuper fantastičan receptić prezentirati će vam moja draga prijateljica Petra :). Čitajući moj blog i sama se zainteresirala za sudjelovanje, tako da će Petra povremeno tipkati svoje maštovite gastronomske kreacije u rubrici Vikend post kulinarstva.

A danas spremamoooooo....Pitu od jabuka s lemon curdom :)

Sastojci:

Tijesto
  • 250 g brašna (pomiješati glatko i oštro ili u mom slučaju 180 g glatkog i 70 g integralnog pšeničnog brašna)
  • 150 g maslaca
  •  40 g šećera
  • 1 vanil šećer
  • 2 žumanjka
  • korica od 1 limuna

Nadjev
  • 3 jabuke
  • lemon curd
  • cimet
  • kristal šećer ili šećer u prahu

Lemond curd
  • 2 limuna 
  • 2 jaja
  • 100 g šećera
  • 50 g maslaca



1. Od brašna, šećera, vanil šećera, žumanjaka, maslaca, uz dodatak ribane korice limuna, napravite prhko tijesto (ukoliko vam je tijesto presuho i ne može se formirati kugla, dodajte samo mrvicu mlijeka ili slatkog vrhnja ); kad ste ga dobro izmjesili, zamotajte tijesto u prozirnu foliju i ostavite da odstoji u hladnjaku 30-45 min.  


2. Dok tijesto odmara u hladnjaku, napravite Lemon Curd i pustite da se ohladi.


Lemon Curd

1.  Naribajte koricu oba limuna, iscijedite sok te dodajte šećer i maslac, sve otopite na pari. 

2. Razmutite jaja pjenjačom u posudi s debelim dnom, polako dodajući otopljenu masu sa pare. Kuhajte 10 min uz stalno, žustro miješanje pjenjačom. Vrlo brzo se zgusne pa budite pažljivi i ne zaboravite miješati.

3. Lemon curd ohladite. 





1. Očistite jabuke, narežite ih na ploške i stavite u vodu u koju ste dodali sok od jednog limuna kako ne bi potamnile. 















2. Razvaljajte tijesto (prije stavljanja kreme probodemo ga vilicom kako nam se ne bi tokom pečenja napuhnulo).











3. Na tijesto stavite Lemon curd.


















4. Na kremu posložite narezane jabuke i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva 40 min.










5. Kad je pita pečena, posipajte je cimetom i šećerom u prahu, (savjet: možete usitniti u mužaru cimet i kristal šećer, tako se bolje povežu i daju kolaćiću još dodatne arome)












Pitu možete poslužiti dok je još mlaka, no izvrsna je i skroz hladna, recimo drugi dan za doručak :).



Vjerujemo da vam se svidio ovaj recept i da ćete ga s guštom i same napraviti! :)

U sljedećem Vikend postu kulinarstva (2. siječnja 2015.) ponovno vas očekuje jedan slatkiš, tako da svakako nastavite pratiti The Meadow of Beauty blog ;).

Dobar tek žele vam Marina i Petra :*

Dio recepta preuzet sa Coolinarike uz dozvolu autorice.

You Might Also Like

12 komentari

  1. Vrlo zanimljivo... Pokušat ću! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj, probaj :) Fino je, jednostavno, a ujedno i jako efektno izgleda ;)

      Izbriši
  2. izgleda super fino. ja se još mučim sa rolatom i tortom, sve slabo ide, sreća pa ne radimo puno kolača

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Ma tako sam i ja, prije nekoliko godina ništa mi nije išlo, a niti sam ja imala previše volje..ali eto, prije 4 godine sam se malo ozbiljnije uhvatila tog svega i prvo krenula baš s kolačima i skužila da to nije uopće toliko komplicirano kak mi se činilo :). Veći je problem naći dobar recept, nego sama provedba ;). A pita s jabukama je jako sočna, ukusna i baš jednostavna za napraviti, a i velik je plus što većinu namirnica uglavnom svi već imamo kod kuće :).

      Izbriši
  3. Limun i jabuke :) zvuci savrseno! radila sam prije ovakve pite na americki nacin i moram priznati da su mi sve bile ukusne, posebno jedna s kruskama, a i ovu cu rado pripremiti :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. S kruškama nisam nikada probala :) Hm, možda bi i ti trebala podijeliti taj receptić ;). A limun i jabuke su baš osvježavajuća kombinacija, isplati se pripremiti ovu pitu, doslovce nestane u trenu ;)

      Izbriši
  4. Uuu ovo bi se jako svidjelo mom dragom.Obožava pite a posebno s ovim voćem, probam pa javim dojmove :)

    OdgovoriIzbriši
  5. uu ova kombinacija mora biti dobra :D
    jela sam nešto slično, ali je kruška bila u pitanju u kombinaciji s limunom :D
    ovo sigurno pripremam kada dođem sebi od božićne hrane koje još ima :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Morati ću potražiti neki recept za pitu s kruškama, kad je već tolko hvaljena :) a s jabukama je možda malo standardna, ali stvarno je iznimno ukusna :)

      Izbriši
  6. Nisam dugo ništa slasnije vidjela, a jabuke i pite od jabuka obožavam i sama :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Onda definitivno moraš napraviti ovu pitu ;). Nadam se da će ti se svidjeti :).

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images