Vikend post: Poutine

00:10




Originalni kanadski goveđi Poutine s komadićima mesa i sirom.
Kako sam prošle godine provela cijelo ljeto s dečkom u Kanadi i upoznala dio kanadsko-američke kulture, odlučila sam podijeliti s vama kanadski nacionalni specijalitet nastao pod utjecajem francuske kulture - Poutine.

Poutine je originalno iz Quebeca, sastoji se od kombinacije prženih krumpirića, mesnog umaka i komadića sira. Spada u kategoriju fast food hrane, poslužuje se diljem Kanade, sjevernijim dijelovima SAD-a, a čak i u Velikoj Britaniji. Mesni umak može biti pileći, goveđi ili pureći. Poutine se poslužuje s komadićima cheddar sira, mesa ili samo s umakom.

Ali prvo jedan tiny-mini kolaž mog boravka u Edmontonu (Alberta), tek toliko da dobijete dašak  tamošnjih gradova i načina života pa onda krećemo s klopom ;).


Sastojci:

  • 1 žlica ulja
  • 1 češnjak
  • 1 manji luk
  • 240 ml goveđe juhe
  • 240 ml pileće juhe
  • 1 žlica ketchupa
  • 1/2 žlice jabučnog ili vinskog octa
  • 10 g maslaca
  • 1 žlica brašna
  • 2 žličice gustina
  • sol, papar po želji
Priprema:


1. Zagrijemo maslac i ulje i dodamo brašno. Miješamo 3 minute.










2. Dodamo sitno sjeckani luk i češnjak i miješamo još 3-4 minute dok luk ne postane staklast i ne izgubi miris.








3. Dodamo temeljce, ketchup i ocat, miješamo pjenjačom i pustimo da zakipi, smanjimo vatru, dodamo papar i sol po želji i kuhamo još 20 min. (Ukoliko nemamo baš domaću juhicu od govedine i piletine, možemo skuhati temeljce pomoću kocke za juhu.)






4. Ukoliko se umak nije dovoljno zgusnuo, u čaši pomiješamo gustin i vodu i dodamo u umak. Miješamo konstantno dok ne dobijemo gušći umak.















Vjerujem da sve dobro baratate s prženjem krumpirića i da nije potrebno još dodatno pisati upute za pomfrit ;). Prelijemo pržene krumpiriće s umakom, dodamo komadiće sira i to je to :). Ja sam ga poslužila bez sira, u kombinaciji s prženim račićima i zelenom salatom.


Vjerujem da vam se svidio Poutine i da ćete mu dati šansu, a ketchup i majonezu malo staviti "na klupu" ;).

Dobar tek!




You Might Also Like

13 komentari

  1. To me podsjeca na jedan umak sta mi je tata donosio iz vojske, bas cu probati, njam njam

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Probaj! :) Umak je baš zanimljivog i neuobičajenog okusa.

      Izbriši
  2. Ja sam vegetarijanac pa mi ne paše ova opcija s goveđom i pilećom juhom, ali možda bi se dalo izvesti s povrtnom kockom za juhu. Ali vjerojatno to onda ne bi bilo to :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Hm, možeš probati, možda i ne bi bilo to toliko loše, samo drugačije ;). Baš si mi dala dobru ideju, probati ću napraviti takvu kombinaciju, samo možda još dodatno začiniti nekim travama.

      Izbriši
  3. zvuči zanimljivo... ali još mi je zanimljivija činjenica o ljetu provedenom u kanadi, zavidim :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Haha :D. Bilo je zanimljivo provesti ljeto tamo, to definitivno, u potpunosti drugačiji svijet od ovog na koji smo mi navikli.

      Izbriši
  4. Njam, njam :D Također sam bila u Kanadi i nisam ovo ni primijetila, ili me domaćini nisu vodili na prava mjesta :D Nadam se da si se zabavila :D Mene je Kanada oduševila, bila sam u Torontu i Ottawi i njihov mentalitet mi odgovara više nego američki :D

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Eto, bez obzira što su ti domaćini malo zakazali, hehe, možeš svejedno probati napraviti ovu neobičnu kombinaciju ;). I da, bilo je odlično u Kanadi, ali naravno ima i svojih "negativnih" strana npr. što se arhitekture tiče, nisam baš fan hladnih staklenih nebodera, ali sve u svemu, bilo je jako lijepo iskustvo i prekrasno putovanje.

      Izbriši
  5. Jako fino izgleda, nisam nikad niti cula za ovo, ali i bolje da nisam jer padam na fast food :D lijepo sto si bila u Kanadi, sigurno je bilo posebno iskustvo :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. U Kanadi je bilo odlično, zanimljivo je vidjeti neki sasvim drugi život i mentalitet, pogled na život.. pogotovo što se mladih tiče. A ovaj fast food je ipak mrvicu laganiji, nego klasični, tako da uz neku salaticu bi sigurno bio dobra kombinacija ;).

      Izbriši
  6. Jaoj pa ovo je fantazija! Moram napraviti! Hvala! :)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Nema problema, hehe ;). Nadam se da će ti se svidjeti okusom, specifično je, neuobičajeno, ali meni izuzetno ukusno :).

      Izbriši

Popular Posts

Like us on Facebook

Flickr Images